Her bir köpek yavrusu, yetişkin bir köpek olana kadar çeşitli gelişim aşamalarından geçer. İlk 12 hafta boyunca gelişim aşamasındadırlar. Her bir köpek yavrusu farklı şekilde gelişir. Bazı ırklar iki yaşına gelmeden fiziksel olarak olgunlaşmaz. Ayrıca gelişimde en önemli unsur beslenmedir. Yavrular; kör, sağır ve dişsiz doğarlar. Bu dönemde beslenme ve ısınma onlar için oldukça önemlidir.
Yavru köpeklerin doğum sonrası bakımlarına dikkat etmek gerekir. Annenin bu süreçte sağlıklı beslenmesi önemlidir. Köpeklerin beslenmelerinde doğru yavru köpek maması tercih edilmelidir. Yavru köpeğin doğumundan olgunlaşma aşamasına kadar sosyalleşmeye devam etmesi gerekir. Sosyalleşmesini sağlarken korkutucu durumlardan kaçınmaya özen gösterin. Eğer korkutucu bir durumla karşı karşıya kalırlarsa, bu durum onlarda travmatik bir iz bırakabilir.
Doğum Sonrası Dönem (0-2 Haftalık Olduğu Süreç)
Doğumdan sonraki ilk günlerde yavrular tamamen annelerine bağımlıdırlar. İyi göremezler, duyamazlar ve savunmasızdırlar. Bu dönemde yavru köpekler, sadece beslenirler ve uyurlar. Eğer yavru anneden ayrı ise, ekstra ilgi göstermek ve gerekli gıdaları temin etmek gerekir. Yavrular ilk zamanlar anneye bağımlıdırlar. Onlara annenin yokluğunu hissettirmemeniz oldukça önemlidir. Yaklaşık iki hafta sonra köpek yavruları yavaş yavaş duyularını kullanmaya başlarlar. Gözleri açılır ve çok zayıf olsa da görmeye başlarlar. Yavru köpekler artık kokuya, sese ve tada giderek daha fazla tepki verirler.
Geçiş Dönemi (2-3 Haftalık Olduğu Süreç)
Bu aşamada, yavru köpekler artık anne yardımı olmadan vücut kontrollerini sağlamaya başlarlar. Yavaş yavaş yürürler. Oyun oynarlar ve kuyruk sallayarak kendilerini sevdirmek isterler. Seslere karşı daha duyarlı hale gelirler. Bu şekilde yavru köpeğinizin insan dokunuşuna, kokusuna ve seslerine alışmasına yardımcı olursunuz.
Sosyalleşme Dönemi (3-12 Haftalık Olduğu Süreç)
Yavrular artık tüm duyularını kullanmaya başlar. Süt dişleri büyür ve katı gıdalar tüketirler. Tamamen sütten kesilmiş olurlar. Öğrenme tam anlamıyla başladığı için onlara uygun sosyalleşme ortamı sağlamak gerekir. Bu aşamada yavru köpekler, annesinden ve kardeşlerinden gerekli davranışları öğrenebilirler. Eğer erken dönemde anne ve kardeşlerinden ayrılırlarsa, genellikle yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde uygun davranışlar geliştirmekte zorlanırlar.
Gençlik Dönemi (12 Haftalık Yaştan Yetişkinliğe Kadar Olan Süre)
Yavru köpekler, bu dönemde biraz daha bağımsız olurlar. Yeni edinmeye başladığı davranışları görmezden gelirler. Verilen komutları uygulamazlar ancak asla pes etmeyin. Eğitimlere, istikrarlı bir şekilde devam etmeniz oldukça önemlidir. Etrafı keşfetmeye başlarlar. Belli bir zamandan sonra bu öğrenme isteği azalır. Bu durum, sevimli dostunuzun ergenlikten yetişkinliğe geçtiğinin bir göstergesidir. Ne olursa olsun sosyal etkileşim her aşamada önemlidir.
Sevimli dostlarınızdan beklenmedik davranışlar görebilirsiniz. Kazandırmak istediğiniz davranış için onlara gerekli eğitimleri vermeye devam etmelisiniz. Böylece bir zaman sonra artık ortak bir dil kullanmaya başlamış olacaksınız.
Cadde Mama olarak bizim amacımız size en iyi hizmeti sunmak. Hizmetlerimizden faydalanmak ve daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin.
26.5.2021
Diğer Haberler
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.