Yeni doğmuş bir kedinin bakımı özel ilgi gerektirir. Yavru kedi, doğumdan itibaren 4 aylık olana kadar bebek kabul edilir. Bu süreçte, yavrunun anneye ihtiyacı vardır. Gerekli olan tüm vitaminleri anne sütünden alır. Yavru kedi, belli bir süreye kadar annesi tarafından beslenir ve tuvalet ihtiyacı giderilir. Eğer yavru kedi, annesi tarafından terk edilmişse ve onu sahiplenirseniz dikkat etmeniz gereken önemli hususlar aşağıdaki gibidir:
Beslenme
Vücut ısısı
Göz sağlığı
Hijyen
Yavru kedi için uygun koşulların oluşturulması oldukça önemlidir aksi takdirde yavru kedinin hayatta kalması zorlaşır.
ISINMA
Yeni doğan yavru kediler, en az 3 haftalık olana kadar vücut ısılarını kontrol edemezler bu yüzden yavru kedileri hava akımının çok olmadığı alanda tutmaya özen gösterin. Onları sıcak tutmak için ısıtma yastığı ya da su torbası kullanabilirsiniz. Gün boyunca yavru kediyi kontrol etmek önemlidir. Yavru kedi üşüyorsa, mümkün olan en kısa sürede ısıtmak gerekir eğer yavru kediye annesi bakıyorsa bu sorun ortadan kalkacaktır. Anne kedi yavruları için en sağlıklı ortamı yaratır ve onları her türlü tehlikeden korumaya çalışır.
BESLENME
Yeni doğan yavru kediler göremezler ve duyamazlar bu nedenle beslenmeleri için anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Dört haftalık olduklarında yavaş yavaş katı gıdalar tüketmeye başlarlar ve yaklaşık sekiz haftalık olduklarında tamamen sütten kesilirler. Yeni doğan yavru kedinin annesi yoksa daha fazla ilgi göstermeniz gerekir.
Yavru kediler henüz kendi kendine yemek yiyemeyecek kadar küçük olduğundan dolayı beslenmesi için biberon ve anne sütünün yerine geçen süt tozu ya da farklı bir ürün kullanmak gerekir. Bu süreçte, bir veterinere danışmalısınız. Almış olduğunuz ürünün ambalajında yer alan kullanım miktarına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Mamanın tek kullanımlık hazırlanması gerekir. Yavru kedinizi beslerken kedinizi karnının üzerine yatırın, parmağınızı kullanarak ağzını açın ve meme ucunu yerleştirin. Bu esnada hava girişini en aza indirmek için şişeyi yaklaşık 45 derecelik açıyla tutun. Yeni doğmuş yavru kediler, günde 6-8 defa veya dört saatte bir beslenmelidirler. Acıktıklarında sizlere mutlaka mesaj vereceklerdir.
TUVALET
Yavru kediler kendi başlarına tuvalet ihtiyaçlarını gideremezler. Anne kedi, genital ya da anal bölgeyi uyararak, yavru kediye yardımcı olur. Yavru kedinin annesi yoksa bunu siz yapmalısınız. Yavru kedinizi besledikten sonra nemli bir bez ya da pamuk yardımıyla bu bölgeleri hafifçe silerek onlara yardımcı olmanız gerekir. Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hijyeni sağlamak için o bölgeyi tekrar silmeniz oldukça önemlidir. Yaklaşık dört hafta sonra yavru kedi, yardıma ihtiyaç duymadan tuvalet ihtiyacını giderebilir hale gelecektir.
GÖZ BAKIMI
Yeni doğmuş yavru kedilerin tüm bakımları anneleri tarafından yapılır. Anne kedi, yavrusunu yalayarak temizler. Yavru kedinin annesi yoksa göz bakımına daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Göz çevresinde meydana gelen çapaklanmalar temizlenmelidir. Bu temizlik yapılmazsa yavru kedinin gözlerinde enfeksiyon oluşabilir, bu enfeksiyon sonucu kediniz kör olabilir.
Enfeksiyonu önlemek için günde birkaç defa serum fizyolojik çözeltisi kullanarak yavru kedinizin gözlerini temizlemeniz gerekir. Kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için uygun koşulları sağlamanız oldukça önemlidir. Yavru kendinizin bakımı için gerekli bakım ve sağlık ürünlerini edinmelisiniz.
Cadde Mama olarak bizim amacımız size en iyi hizmeti sunmak. Hizmetlerimizden faydalanmak ve daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin.
29.5.2021
Diğer Haberler
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.